Higijena mesa
Nastavnik:
Asistent:
Status predmeta: Obavezni
Uslov : Pre polaganja Higijene mesa, moraju da budu položeni predmeti Bolesti preživara, svinja i živine, Opšta epizoot i ologija i Zarazne bolesti životinja
Cilj predmeta
Da omogu c i studentima razumevanje: a) Longitudinalnog i integrisanog pristupa proizvodnji, higijeni i bezbednosti mesa, jaja, ribe, meda i proizvoda od njih; b) Kako taj pristup rezultira u unapre d enju dobrobit i i zdravlja životinja, za štite zdravlja ljudi preko bezbedne hrane, za � tite životne sredine, kao i socio-ekonomskih aspekata; i v ) Kako da kombinuju i koriste znanja ste c ena u svim oblastima veterinarske medicine u cilju optimiziranja prakse gajenja životinja, kontrole zoonotskih bolesti, kao i higijenskih postupaka klanja životinja, prerade i rukovanja mesom u kontekstu bezbednosti hrane.
Ishod predmeta
Po uspe � nom zavr � etku predmeta , student c e biti sposoban da : a ) Razume nau c nu bazu za legislativnu kontrolu pomenutih manirnica ; b ) Savetuje o pogodnosti ž ivotinja za proizvodnju pomenutih namirnica ; v) Razume i primeni principe higijene , bezbednosti i veterinarske sertifikacije pomenutih namirnica ; i g) Razume i primeni principe men dž menta bezbednosti pomenutih namirnica , baziranog na analizi rizika , uklju c uju c i GMP / GHP , HACCP i LISA sisteme.
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava
Uticaj faktora na farmi na higijenu mesa; Zoonotske bolesti sa gledišta higijene mesa; Higijena klanja životinja; Ante-mortem i post-mortem pregled i druge informacije iz lanca mesa; Procena upotrebljivosti mesa; Principi prerade - konzervisanja - kvaliteta mesa; Higijena jaja , riba i meda; Sporedni proizvodi od životinja i životna sredina ; Biološki , hemijski i fizički hazardi iz mesa; Mikrobiologija mesa ; Epidemiologija alimentarnih oboljenja ljudi ; Analiza rizika i sistemi za mena džment bezbednosti mesa.
Prakticna nastava
Pregled ž ivotinja i mesa na klanici ; O cena i audicija procesne higijene u klanicama za goveda, svinje, ovce i živinu i pogonima za preradu mesa od njih; Mikrobiolo � ko i hemijsko ispitivanje mesa , jaja , meda i proizvoda od njih ; Ocena kvaliteta mesa i proizvoda od mesa ; Primena analize rizika na razli c itim fazama lanca mesa .
Literatura
• Buncić S. (2006) Integrated Food Safety and Veterinary Public Health. CABI International Publishing, Wallingford, Oxfordshire, UK (ISBN 0-85199-908-5) ( www.cabi.org )
• UN-FAO (2005) A Manual of Best Practice for the Meat Industry. UN-FAO Publishing, Rome, Italy
• European Commission (2006) Food Hygiene Legislation Packages 1-4
Metode izvodenja nastave
- Predavanja u predavaonicama uz korišćenje svih audio-vizuelnih sredstava;
- Prakti c na nastava u manjim grupama na klanicama, u vežbaonicama i laboratorijama;
Jednonedeljna studentska praksa na klanici nadgledana od strane veterinarskog inspektora.
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) |
|||
Predispitne obaveze |
Poena
|
Završni ispit |
P oena |
aktivnost u toku predavanja |
10 |
pismeni ispit |
do 30 |
prakticna nastava |
10 |
usmeni ispt |
do 35 |
kolokvijum-i |
- |
|
|
pisani izve�taj sa prakse |
do 15 |
|
|