Informacije iz lanca hrane i inspekcija mesa
Nastavnik:
Asistent :
Status predmeta: Izborni
Uslov : Polo ž eni predmeti iz odabrane izborne oblasti
Cilj predmeta
Da omoguci studentima razumevanje principa moderne veterinarske inspekcije mesa: a) Koncepta �Informacije iz lanca hrane� ( FCI ); b) Kori�cenja FCI u pre - mortalnoj inspekciji životinja ; v ) Post - mortalne inspekcije mesa ; d ) Sertifikacije mesa .
Ishod predmeta
Po uspe�nom zavr�etku predmeta , student ce biti sposoban da : a ) Razume nau c nu osnovu za legislativnu regulaciju inspekcije mesa; b) Razume i primeni principe FCI kod rangiranja životinja pre klanja na osnovu ocene rizika; v) Razume i primeni principe organoleptickog i laboratorijskog pregleda mesa i ocene upotrebljivosti za ishranu ljudi; g) Razume i primeni principe sertifikacije mesa na nacionalnom i internacionalnom nivou.
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava
Korišćenje epizootoloskih podataka i iz farmskog mena dž menta ; Korišćenje podataka iz zdravstvenih planova farmi ; Identifikacija i sledljivost ž ivotinja i proizvoda ; Interpretacija FCI ; Nadzor nad dobrobiti ž ivotinja od- farm e- do - klanja ; Veterinarski pregled mesa i laboratorijska dijagnostika ; Procena upotrebljivosti mesa ; Legislativa u oblasti veterinarske inspekcije ; Uloga i odgovornosti zvani c nog veterinara /
Prakticna nastava
Izrada modela za prikupljanje i analizu FC E informacija za odabrane vrste i poreklo životinja za klanje ;
Izrada modela za procenu upotrebljivosti mesa i njegove sertifikacije u odabranim scenarijima .
Literatura
• EU (2006) Food Hygiene Legislation , Packages 1-4. European Commission, Brussels
• FAL (2003) Good farming practice � definitions, implementation, experiences. Federal Agricultural Research Centre, Braunschweig, Germany
• ABM (2004) Beef and lamb farm standards and guidance for producers. London, UK
Metode izvodenja nastave
- Predavanja u predavaonicama uz korišcenje svih audio-vizuelnih sredstava;
- Prakti c ni rad u klanici;
- Analiti c ki grupni rad.
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) |
|||
Predispitne obaveze |
Poena
|
Završni ispit |
Poena |
aktivnost u toku predavanja |
- |
pismeni ispit |
- |
prakticna nastava |
- |
usmeni ispt |
do 50 |
kolokvijum-i |
- |
|
|
seminari - analiticki grupni rad |
do 50 |
|
|