Krmno i Otrovno bilje

Krmno i Otrovno bilje





 

 

 

 

Nastavnik: dr Pero Erić, red. prof., i dr Branko J. Marinkovic, red . prof.


Status predmeta : Obavezan


Uslov za polaganje ispita: Nema


Cilj predmeta

Upoznavanje studenata sa teoretskim i prakticnim aspektima proizvodnje kvalitetne stocne hrane na oranicama i travnjacima , i osnovnim principima spremanja i cuvanje kabaste stocne hrane. Upoznavanje sa štetnim i otrovnim biljkama samonikle vegetacije.


Ishod predmeta

Sticanje potrebnog znanja kao osnove za proizvodnj u dovoljnih kolicina kvalitetne i zdravstveno bezbedne stocne hrane za ishranu životinja, uz istovremenu zaštitu i ocuvanje životne sredine.


 

Sadržaj predmeta

 

 

Teorijska nastava

 

Krmne biljke : Uvod u pr oblematiku ; Podela, botanicka pripadnost, privredni znacaj i zastupljenost krmnih biljaka u proizvodnji ; Oblici i nacini gajenja biljaka za proizvodnju stocne hrane; Biološka i fiziološka svojstva višegodišnjih krmnih biljaka; Zahtevi višegodinjih krmnih biljaka prema uslovima uspevanja; Zasnivanje i održavanje travnjaka; Nega prirodnih i sejanih travnjaka; Iskorišcavanje travnjaka; Đubriva i dubrenje krmnih biljaka; Gajenje i iskorišcavanje najvažnijih višegodišnjih vlatastih trava ( fam . Poaceae ) i leguminoz a ( fam . Fabaceae ) , j ednogodišnjih biljaka iz fam . Poaceae (zeleni kukuruz, krmni sirak, sudanska trava, raž, tritikale, jecam, ovas) i Fabaceae (grahorice, stocni grašak, stocni bob, lupine, soja, vigna), k orenasto-krtolastih (stocna repa, stocna mrkva, broskva, cicoka) i ostalih biljaka za stocnu hranu (krmna repica, stocni kelj) ; Konzerviranje kabastih hraniva ; Hranljiva vrednost kabastih hraniva, i zrna kao komponente za koncentrovana hraniva za ishranu životinja.

Otrovne biljke : Znacaj poznavanja i važnija svojstva otrovnih biljaka; Najznacajnije grupe organskih jedinjenja sa fiziološkim i otrovnim delovanjem (alkaloidi, glikozidi, i dr.); Poznavanje i svojstva otrovnih biljaka (kokotac, velebilje, mrazovac, tatula, barski rastavic, crna bunika, cemerika, gorocvet, kukurek, gorušica, kukolj, paprat, kukuta, prolevak, i dr.).

 

Prakticna nastava

Upoznavanje sa morfološkim i biološkim svojstvima krmnih i otrovnih biljaka.

 




Literatura

 

•  Đukic D., Moisuc A., Janjic V., Kišgeci J. (2004): Krmne, korovske, otrovne i lekovite biljke. Poljoprivredni fakultet, 426 str.

•  Đukic D. (2002): Biljke za proizvodnju stocne hrane. Poljoprivredni fakultet, 421 str.

•  Eric P., Đukic D., Cupina B., Mihailovic V. (1996): Krmno bilje (Praktikum). Poljoprivredni fakultet, 198 str.

•  Đukic D., Stevovic V., Janjic V. (2006): Krmne i otrovne biljke. Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Agronomski fakultet, Cacak


Metode izvodenja nastave

Predavanja, vežbe (upoznavanje sa herbarijskim materijalom i semenom), testovi, i dr.


Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)

 

Predispitne obaveze

 

Poena

 

 

 

Završni ispit

 

Poena

aktivnost u toku predavanja

 

do 5

pismeni ispit

 

do 10

prakticna nastava

 

do 5

usmeni ispt

 

do 60

kolokvijum-i

 

do 5

 

 

 

 

seminar-i (testovi)

 

do 3x5

 

 

 

.