Menadžment bezbednosti namirnica
Nastavnik:
Asistent :
Status predmeta: Izborni
Uslov :
Cilj predmeta
Da omoguci studentima razumevanje principa menadžmenta bezbednosti hrane : a ) Elemente i nacine korišcenja analize rizika ; b ) Razvoj i primenu preduslovnih programa ( GMP / GHP ) u lancu hrane ; v ) Razvoj i primenu SOP ; g ) Formiranje HACCP tima ; d ) Razvoj HACCP plana ; d ) Implementaciju HACCP plana ; e ) Validaciju , verifikaciju i audiciju HACCP plana ; ž ) Odnos HACCP sistema sa sistemima kontrole kvaliteta hrane ( T Q M ); ž ) Ulogu i aktivnosti zvanicnog veterinara u menadžmentu bezbednosti hrane .
Ishod predmeta
Po uspe�nom završetku predmeta , student ce biti sposoban da : a ) Razume nau c nu osnovu za menadžment bezbednosti hrane ; b ) Razume i primeni principe dobre proizvodne i higijenske prakse na nivou farme ; c ) Razume i primeni principe razvoja i implementacije menadžmenta bezbednosti hrane ( GMP / GHP i HACCP ) na nivou kompanija za proizvodnju i preradu hrane ; d ) Razume i primeni principe regulatorne audicije i inspekcije u lancu hrane .
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava
Ocena rizika; Menadžment rizika; Komunikacija rizika; Koncept dobre proizvodne prakse ( GMP / GHP ); Razvoj HACCP ; Implementacija HACCP ; Verifikacija HACCP ; Validacija HACCP ; Audicija HACCP; Sistem i metodi veterinarske inspekcije hrane.
Prakticna nastava
Audicija postojeceg HACCP plana u odabranim kompanijama za proizvodnju hrane ; Kriticka analiza efikasnosti inspekcije hrane koristeci odabrane kombinacije razlicitih hazarda i tipova hrane .
Literatura
• Anon . (2007) Prirucnici za razvoj i implementaciju HACCP sistema u industriji hrane . Ministarstvo za poljoprivredu Srbije , Uprava za veterinu
• EU (2004) Food Hygiene Legislation, Packages 1-4. European Commission, Brussels
Metode izvodenja nastave
- Predavanja u predavaonicama uz kori �c enje svih audio-vizuelnih sredstava;
- Prakti c ni rad u kompaniji za proizvodnju hrane;
- Analiti c ki grupni rad .
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) |
|||
Predispitne obaveze |
Poena
|
Završni ispit |
Poena |
aktivnost u toku predavanja |
- |
pismeni ispit |
- |
prakticna nastava |
- |
usmeni ispt |
do 50 |
kolokvijum-i |
- |
|
|
seminari - analiticki grupni rad |
do 50 |
|
|